Suoraveloitus päättyy 31.1.2014

 

Sivut:  1  2   3   4  5

Kuluttajan e-lasku ja suoramaksu

Laskujen suoraveloitus päättyy 31.1.2014

1. Suoraveloitus poistuu, kuluttajan e-lasku ja suoramaksu tulevat tilalle

Toistuvien laskujen kuten yhtiövastikkeiden, puhelinlaskujen jne. maksamisessa laskujenmaksamisessa vuosikymmeniä toiminut suoraveloituksen käyttömahdollisuus päättyy 31.1.2014. 

Suoraveloituksen tilalle 1.2.2014 alkaen tulee kuluttajan e-lasku ja suoramaksu. Tämä e-lasku on eurooppalainen maksukäytäntö joka otetaan käyttöön SEPA-maksualueella, kaikkiaan 32 eri maassa.

2. Laskuttajailmoitus - Ilmoitus laskuttajan siirtymisestä e-laskuun

Yritys joka haluaa jatkossa lähettää e-laskuja tai suoramaksuveloituksia ilmoittaa oman  tarvittavat omaa yritystä koskevat laskuttajatiedot suomalaiseen pankkijärjestelmään. Tämä ilmoitus tehdään pankkien yhteisellä laskuttajailmoitus  lomakkeella.

3. Vastaanottajan ilmoitus - asiakkailta tullut pyyntö siirtymisestä e-laskuun

Laskuttajailmoitusten lähetyksen perästä joidenkin päivien kuluttua pankista on noudettavissa vastaanottajan ilmoitus, joka sisältää tiedot uusista asiakkaista jotka siirtyvät e-laskutukseen.

4. Kuluttajan e-lasku eli verkkolasku

Vastaanottajan ilmoituksissa saadaan asiakkaiden verkkolaskuosoitteet, jotka on asiakkaan IBAN-tilinumerosta muodostettu osoite. 

Laskuttajan laskutusjärjestelmässä  muodostetaan e-laskut jotka lähetetään pankin kautta  vastaanottajille, heidän verkkopankeissaan maksettavaksi.

5. Vanhan laskutuskannan siirto suoraveloituksesta e-laskuksi

Usein taloyhtiöillä ja muilla suurilla laskuttajilla on tehtävänä siirtää nykyiset suoraveloitusasiakkaat e-laskutuksen puolelle.  Siirto on melko suuritöinen jos laskutettavia asiakkaita on useita satoja tai tuhansia. Tähän siirtymiseen on onneksi olemassa muunnospalvelun apuvälineitä jolla tehtävän saa tehtyä nopeasti.

Tämän muunnoksen tekemisessä 20.11.2013 on tärkeä päivämäärä, sen jälkeen suoraveloituksia ei  voida enää muuntaa automaattisesti e-laskuiksi.